Digitale transformatie

Lees hier de gastblog over digitale transformatie van onze IT-expert Vincent, senior Projectmanager. Vincent is onderdeel van ons IT-expert netwerk. Hij is bovendien gespecialiseerd in Applicatie/systeem ontwikkeling en implementatie, Cloud transitie, systeem integratie en datamigratie. Benieuwd naar ons IT-expert netwerk? Klik dan hier!

Ingrediënten voor de weg naar succes

Tijdens mijn opdrachten de afgelopen jaren heb ik voor verschillende klanten een bijdrage mogen leveren aan de digitale transformatie. Hoewel de doelen en duur van de onderliggende projecten zeer uiteenlopend kunnen zijn, zie ik onderstaande ingrediënten als cruciaal voor de weg naar succes:

Communicatie en afstemming

Op alle niveaus van de organisatie zal de nieuwe richting met bijbehorende prioriteiten kraakhelder afgestemd moeten worden. Het lijkt een inkoppertje, maar de uitvoerende afdelingen zitten vaak in een spagaat. Alle ruis aangaande de te varen koers en prioriteiten zal altijd als een boemerang terugkomen in vorm van herstelwerkzaamheden.

Interne feedback en adoptie

Het is van belang om alle teams die, direct of indirect, met de nieuwe applicaties gaan werken zo snel mogelijk bij de besluitvoering te betrekken en te trainen. Aan het einde van het traject kan er immers een technisch perfecte maaltijd op tafel staan, maar als niemand er intern van wil of kan eten zullen de resultaten simpelweg uitblijven.

Focus en vrijheid

Om snelheid en kwaliteit te garanderen, moeten de kern teams de vrijheid krijgen om zich op een beperkt aantal doelen en activiteiten te kunnen focussen. Multitasking resulteert vaker dan niet in miscommunicatie en fouten waarvan het herstel aanzienlijke vertraging met zich meebrengt.

Selectie van de leverancier

Er is niet altijd een ruime keuze, maar waar mogelijk is het ten zeerste aan te raden te kijken naar de match in werkcultuur. In het heetst van de strijd gaat het om details en is deze match tussen de eigen teams en die van leverancier een onmisbare component. Daarnaast mag de flexibiliteit van de leverancier zeker niet vergeten worden: Houdt deze zich in de praktijk puur aan het contract of is er bereidheid en mogelijkheid om bij te springen in tijden van urgentie?

Relatie tussen business en IT

Ondanks dat IT zowel privé als op de werkvloer alom aanwezig is, wordt de IT afdeling op de werkvloer helaas nog te vaak als aparte winkel gezien. Om nieuwe applicaties en landschappen goed in te richten en te kunnen blijven verbeteren is een goed begrip van elkaars werkzaamheden onmisbaar. Gezamenlijke workshops en demo’s kunnen hierbij helpen. Als beide kanten zich begrepen en gewaardeerd voelen zal er altijd synergie ontstaan.

Over het IT-expert netwerk

Hello Professionals heeft met de grootste zorg de beste IT experts geselecteerd in verschillende expertises. Zeer ervaren IT-experts met diepgaande kennis en ieder in zijn eigen vakgebied. Onze IT experts zijn projectmatig inzetbaar voor zowel korte en als lange duur. Neem contact met één van onze collega’s en laat je verassen door onze IT-experts!