Een dag in het leven van: Systeembeheerder

Praktisch alle bedrijven en organisaties kennen een uitgebreide IT en ICT-omgeving. Hoewel IT en ICT behoorlijk veel mogelijkheden met zich meebrengen, dienen de systemen en netwerken wel continue beheerd te worden. Dit is waar de IT systeembeheerder in het spel komt. Meer weten over deze belangrijke speler in de wereld van IT en ICT? In onderstaand artikel lees je alles over de dagelijkse werkzaamheden van een systeembeheerder!

Wat is een IT systeembeheerder?

Een IT systeembeheerder is een specialist op het gebied van IT en – vooral – ICT. Hij houdt zich bezig met het continue onderhouden van een specifieke ICT-infrastructuur. Wanneer er problemen optreden, wordt de IT systeembeheerder ingeschakeld om actie te ondernemen. Waar komt het probleem vandaan en hoe kan het zo snel en goed mogelijk opgelost worden? Grote bedrijven en organisaties onderscheiden IT systeembeheerders vaak van netwerkbeheerders.

IT systeembeheerders zijn onmisbaar in de wereld van vandaag en morgen. Veel bedrijven en organisaties zouden volledig vastlopen zonder een systeembeheerder. Hierdoor verbaast het je dan waarschijnlijk ook niet dat veel IT vacatures en ICT vacatures op deze functie zien.

Dagelijkse gang van zaken

Ga je na het solliciteren op een vacature IT systeembeheerder via de route van IT detachering of ICT detachering aan de slag als systeembeheerder? Dan weet je een ding zeker: je hebt een veelzijdige functie gevonden! Als systeembeheerder is elke dag anders. Op een gemiddelde dag ontvang je waarschijnlijk verschillende vragen vanuit verschillende hoeken van een organisatie. Degene die de vraag stelt, verwacht dat jij het probleem snel oplost. Op dit vlak ben je dus een echte troubleshooter.

Multitasken

Terwijl je het ‘eerste’ probleem nog aan het oplossen bent, staat de volgende alweer klaar. Wéér een nieuwe uitdaging en de dag is nog maar net begonnen. Een IT systeembeheerder is niet alleen aan het troubleshooten op het gebied van IT en ICT, maar is ook voortdurend aan het multitasken. De gemiddelde IT systeembeheerder houdt op ieder moment verschillende ballen hoog.

Voortdurend in beweging

Ben je via IT detachering of ICT detachering binnen een professionele organisatie terechtgekomen, dan wordt van jou ook een zekere professionaliteit verwacht. Je zit niet vanuit een keldertje IT en ICT-problemen op te lossen, maar je wordt juist actief betrokken op de werkvloer. Je loopt de hele dag van plek naar plek. IT en ICT-problemen moeten immers bij de bron aangepakt worden.

Uitzoomen

Als systeembeheerder kijk je niet alleen naar alle losstaande problemen binnen een onderneming. Je probeert zo nu en dan uit te zoomen en te kijken naar het bredere plaatje. Hoe is het gesteld met de huidige staat van de IT en ICT-voorzieningen binnen een organisatie? Op welk vlak valt er nog wat te winnen? Afhankelijk van het bedrijf, presenteer je jouw bevindingen aan het management.

Werkervaring en certificaten

Je weet nu dat systeembeheerder best een waardige functie is. Veel vacatures op het gebied van IT detacheren en ICT detachering vragen dan ook naar minimaal drie jaar werkervaring. Een mbo niveau 4 (ICT-beheerder) opleiding of een hbo-ICT studie wordt vaak gevraagd. Daarnaast vragen veel IT vacatures van je dat je beschikt over de nodige certificaten. Denk bijvoorbeeld aan MCSA, CCNP of RHCSA.