Een dag in het leven van: Werkplekbeheerder

Je komt een IT-vacature voor de functie als IT werkplekbeheerder tegen, maar je weet eigenlijk niet precies wat deze functie inhoudt. Een IT werkplekbeheerder beheert werkplekken, toch? Nou, niet helemaal! Het gaat namelijk om een bijzonder veelzijdige en waardevolle functie die véél verder gaat dan werkplekken beheren.

Bedrijven en organisaties die gebruikmaken van IT en ICT-faciliteiten kunnen – zeker nu er massaal thuis wordt gewerkt – niet meer zonder een IT werkplekbeheerder. Benieuwd naar de details over deze functie binnen de IT en ICT? Hieronder lees je alles over de relevantie en dagelijkse werkzaamheden van een IT werkplekbeheerder!

Wat is een werkplekbeheerder?

Een IT werkplekbeheerder beheert in essentie, je verwacht het niet, werkplekken. Er wordt in dit kader ook wel gesproken van workspace management. Als ICT werkplekbeheerder houd je je onder meer bezig met het inrichten van computers en (andere) IT-systemen. Na de inrichting zorg je ook voor het onderhoud.

Hier blijft het echter niet bij. We hoeven je vast niet uit te leggen dat de digitale werkplek van werknemers en freelancers door de jaren heen veel meer is gaan voorstellen dan ‘slechts’ een laptop of vaste computer van de zaak. Tegenwoordig wordt er ook veel gewerkt via smartphones, tablets en privécomputers.

Naast het feit dat er verschillende apparaten worden gebruikt, wordt er ook op verschillende plekken gewerkt. Flexplekken zijn hiervan het gevolg. Ook deze plekken moeten voorzien worden van een gedegen infrastructuur op het gebied van IT en ICT. Als ICT werkplekbeheerder bewaak je de veiligheid, maar zorg je tegelijkertijd voor maximale functionaliteit van bijvoorbeeld softwarematige applicaties.

Dagelijkse werkzaamheden werkplekbeheerder

Wanneer je, eventueel via de route van IT-detachering of IT-detachering, wil solliciteren op een vacature IT werkplekbeheerder, moet je eerst weten wat de dagelijkse gang van zaken precies is. Pas dan heb je namelijk een duidelijk beeld van de werkzaamheden. Zo beoordeel je of het wat voor jou is.

Hoe een gemiddelde dag er precies uitziet, verschilt per werkplek. Vaak moet je er ’s ochtends voor zorgen dat de werkomgeving aangenaam en schoon is en dat alle apparatuur functioneel en klaar voor gebruik is. Maar het is vooral belangrijk dat je vanaf de eerste seconde van je werkdag 100% ‘aan’ staat. Personen binnen het bedrijf of de organisatie kunnen je benaderen met vragen.

Tegenwoordig word je als ICT werkplekbeheerder geregeld benaderd door thuiswerkende werknemers. Ze zitten met een IT of ICT-gerelateerd probleem en het is aan jou om snel te handelen. De IT en ICT-infrastructuur is gebaat bij een hoge mate aan continuïteit en functionaliteit. Dit begrijp jij, waardoor je snel en doeltreffend handelt.

Om problemen in de toekomst te voorkomen, zorg je ervoor dat alle hard- en software up-to-date blijft. Zo zorg je ervoor dat besturingssystemen zoals Windows en macOS altijd op de nieuwste versies draaien en update je ondertussen ook het Office-pakket. Je wil hierbij niet te veel downtime creëren en je zorgt ervoor dat alles zo veilig mogelijk blijft functioneren.

Een waardevolle functie dus die vanuit IT detacheren of ICT-detachering misschien wel jouw toekomstige functie kan zijn!