Ben ik geghost of gesubmarinet?

Het onderwerp ghosting heb ik eerder behandelt in 2019, Het was nog voor COVID -19 en je merkte dat ghosting echt een opmars maakte. Er zijn verschillende fases in ghosting. Soms hoor je niets als iemand gesolliciteerd heeft en je wilt diegene uitnodigen, soms komen ze niet opdagen op het gesprek, en soms wordt er na het gesprek ineens niet meer opgenomen. De sollicitant lijkt wel van de aardbodem verdwenen. Het kan zo zijn dat de stille kandidaat misschien elders gesprekken voert, toch niet weg wil bij de huidige werkgever of misschien bang is voor een afwijzing.

In een snel veranderende wereld met een toenemende discrepantie op de arbeidsmarkt hebben sollicitanten veel keuze op de arbeidsmarkt. Gezien wij veel met communicatieve IT-professionals om de tafel zitten die lekker babbelen, kan het natuurlijk maar zo zijn dat zij ook in gesprek zijn met een concullega.

Uit onze arbeidsmarktmonitor blijkt dat er een stijging is van 22,7% in het aantal IT-vacatures. IT-professionals hebben dus genoeg keuze terwijl uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de reden om over te stappen naar een nieuwe baan hetzelfde zijn gebleven als voor COVID-19. Namelijk een goed salaris, acceptabele reistijd, werksfeer, inhoud van het werk en vast contract.

Wat houdt ghosting nou precies in?

Eigenlijk kan je het beste vergelijken met de datingwereld. Je hebt leuk contact met iemand, je stuurt berichtjes, misschien heb je elkaar al wel eens gezien en dan is het stil. Een heel apart fenomeen. Vindt hij Hello Professionals niet meer leuk? Heeft hij een andere baan? Is er echt iets ergs gebeurd? Diegene lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen.

Sinds COVID-19 merk je een sterke toename met betrekking tot dit fenomeen.  Je stuurt iemand een bericht op LinkedIn, je belt daarna en hebt een super leuk gesprek, je nodigt diegene uit voor een teams meeting op vrijdag om 13 uur, hij stuurt zelfs de avond ervoor nog zijn of haar cv naar jou toe. En dan is het vrijdag 13 uur, je zit klaar in de meeting en aan de andere kant blijft het stil. Je belt diegene op en je krijgt de voicemail. Je stuurt een appje en de vinkjes blijven grijs. Maandag ochtend zie je blauwe vinkjes en vol goede moed bel je het nummer weer, weer de voicemail.

Desondanks de ontwikkeling van ghosting zie ik er het positieve van in. Kandidaten die niet komen opdagen en niks van zich laten horen, wil ik niet verbinden aan Hello Professionals. Hierdoor weet je wel direct wat voor vlees je in de kuip hebt en dat zowel Hello Professionals als onze klanten en deze kandidaat absoluut niet met elkaar matchen.

Wij bij Hello Professionals geloven in het selecteren op basis van talent en persoonlijkheid. Juist ook voor mensen die minder makkelijk aan een nieuwe baan komen. Wij kijken naar wat iemand kan en laten de intrinsieke motivatie en drijfveren van een professional aansluiten bij een bedrijfscultuur. Daardoor ontstaan er meer duurzamere arbeidsrelaties.

Wat is dan het verschil met submarining?

Ook submarining komt oorspronkelijk uit de dating wereld en lijkt op ghosting in het recruitment proces in de arbeidsbemiddeling alleen diegene komt dagen, weken of maanden later weer “opduiken” alsof er niets gebeurd is. Je hebt iemand gezien of je hebt er mee gesproken en diegene verdwijnt spoorloos. Net als een onderzeeër die naar de diepten van de oceaan zinkt. Zonder pardon of excuus ‘weer opduiken’ en doen alsof er nooit iets is gebeurd. Hij of zij geeft immers geen uitleg over de lange stilte, terwijl de ander er eigenlijk niet naar durft te vragen. Wordt vaak gezien als ‘ghosting next level‘ en leidt in recruitment niet vaak tot een gelukkige samenwerking. Ze zijn dan gelukkig niet van de aardbodem verdwenen. Wat je dan ziet is dat iemand na sollicitatie gesprekken niet meer bereikbaar is en dat diegene een maand later zelf solliciteert.

Let op het is een kleine wereld

Zowel ghosten als submarining is niet heel slim is. Zowel niet in de dating wereld als in je carrière. ‘Als iemand submarined,mag diegene me altijd uitleg geven. Ik sta ervoor open om te horen waarom hij of zij dat deed. Wellicht ligt het aan ons en kan ik iets veranderen om te zorgen dat het niet meer gebeurt. Of wellicht heeft diegene zelf een bepaald verhaal waarom. Wel wil ik je op dat moment echt in de ogen aankijken. Dan maar wandelen tijdens het gesprek. Maar fouten maken mag, daar leren we allemaal van.

Over Hello Professionals

Hello Professionals wil de verwachtingen overtreffen. Iedere dag, overal. En dat doen we met volle energie voor elke sollicitant, medewerker of opdrachtgever. Daarom kiezen wij voor een persoonlijke en energieke aanpak die erop gericht is impact te maken bij klanten en in de carrière van professionals. Dit doen we door helder en transparant te communiceren waarbij de mens centraal staat, zonder concessies.

Wij staan voor een duurzame, kwalitatieve samenwerking die altijd gericht is op de lange termijn. De IT-wereld is vrij klein, gezien bedrijven geregeld contact met elkaar hebben. Zo krijg ik vaak de vraag of ik iemand ken. Dus als je bij mij of een ander bedrijf ghost of submarined, vergooi je mogelijk ook je kansen bij andere organisaties.